Tips 1: Läs, läs, läs!

För att bli en bra författare är det bästa tipset att först se hur andra bra författare gör. Läs romaner som intresserar dig och låt dig inspireras av andra författares sätt att beskriva miljöer, bygga upp intriger och skapa karaktärer.

Bege dig till något av Norrbottens bibliotek och låna de skönlitterära verk som du tror faller dig i smaken. Om du vill uppdatera din bokhylla och köpa hem dina favoriter är Adlibris och Bokus de största onlinebutikerna.

Kom ihåg att det inte finns någon skam i att influeras och inspireras, så länge du inte snor något rakt av!

Tips 2: Utgå från dig själv

När det är dags att börja forma en berättelse som så småningom ska bli din första roman, tänk efter vad som intresserar dig. Utgå inte från trender inom litteraturen eller vad andra författare skriver om.

Fundera istället på vilken typ av historia du vill berätta och som du skulle vilja läsa om. Kvalitén på det du skriver kommer att höjas oerhört om du skriver om något som ligger dig varmt och hjärtat. Att dessutom hämta inspiration ur sitt egna liv kommer höja äktheten på det som skrivs och kännas mer genuint.

Tips 3: Skaffa dig bra utrustning

När det är dags att sätta igång med din roman har du timmar och åter timmar framför datorn att se fram emot. Eller skrivmaskinen, eller pappret och pennan om du föredrar mer klassiska metoder.

Oavsett vad du väljer att pränta ner ditt mästerverk på kommer du få sitta ner mycket, och det kan bli mycket slitsamt för rygg och axlar. Därför är det viktigt med bra utrustning.

Ett tips är att skaffa sig ett höj-och sänkbart skrivbord som du bland annat kan hitta på Höjochsänkbartskrivbord.se. Då kan du själv anpassa skrivbordets höjd efter din längd. Du kan också höja skrivbordet så pass mycket att du kan stå upp och skriva- ett perfekt sätt att skona sin rygg på!

Komplettera skrivbordet med en ergonomisk kontorsstol från elite-kontorsstolar.se så är du väl förberedd för kommande skrivmaraton framför skrivbordet, och slipper oroa dig för värkande rygg efter bara någon timme. En ergonomisk kontorsstol kommer att göra under för både din kropp och hälsa med hjälp av alla dess nödvändiga funktioner. Inte nog med att en ergonomisk stol förebygger hälso- och ryggbesvär. Den minskar även belastningen på din kropp i sin helhet samtidigt som den underlättar för blodcirkulationen. Ge dig själv de bästa förutsättningarna för ditt skrivande.

Tips 4: Se till att komma igång

Haka inte upp dig på detaljer och fastna inte om du är osäker på grammatiken. Det allra viktigaste är att du kommer igång med din bok, och det gör du genom att helt enkelt bara skriva. Gå tillbaka och rätta kan du göra senare, du kommer garanterat ingen vart genom att skriva en mening och sedan skriva om, och skriva om, och skriva om…

Kolla in fler skrivtips på hur du sätter igång med skrivandet om du står och stampar. Ingen annan kommer att skriva din bok åt dig!

Tips 5: Låt någon läsa det du skrivit

Även om det kan kännas läskigt att låta någon annan läsa det du har skrivit är det en jättebra metod för att utvecklas. Fråga någon som du litar på och känner dig trygg med så är det lättare för hen att ge kritik, men också lättare för dig att ta åt dig av synpunkterna. Be personen att utveckla sina åsikter så mycket hen bara kan, då blir det också lättare för dig att se vad som är bra och vad du behöver jobba vidare med.

Förr eller senare måste du ju dela med dig av ditt verk, och vem vet- kanske är det mormor eller bästa kompisen som kommer med den där idén som blir helt avgörande för bokens uppbyggnad!

Övriga skrivtips!

Sitter du och svettas framför uppsatsen, eller vill du hellre skriva en grym faktabok om ditt favoritämne? Kolla in dessa sidor för övriga skrivtips!

Skriva facklitteratur

Är inte skönlitteratur din grej? Skriver du hellre om något med utgångspunkt i det verkliga livet? Då kanske facklitteratur din genre och något du ska satsa på. Den här sidan ger dig värdefulla tips framtagna av en frilansredaktör som kan vara till stor nytta i litteraturskrivandet.

Skriva ett tal

Oavsett om man förknippar tal med förskräckelse eller lycka kan det vara bra att ta del av några grundläggande tips på hur man slipar sina talförmågor och vinner publikens hjärtan. Hos Talakuten hittar du både allmänna råd och tips som är anpassade efter en särskild tillställning.

Skriva en jobbansökan

Jobbsökandet är inte det lättaste. Men det viktiga är att ha självförtroende och ha en proffsig ansökan. Fokusera på det personliga brevet och hur det är uppbyggt. På www.personligtbrev.se får du tips hur ett personligt brev ska se ut, detsamma men för CV finns på CV-mall.com. In och få inspiration!

Skriva en uppsats

Det är långt ifrån en lätt match att skriva akademiska texter. Ett råd är att följa Skrivguidens anvisningar för att se till att du har inkluderat alla de nödvändiga delarna i din uppsats.